Kadaňská jednička na výstavě

V červnu loňského školního roku, byla naše škola opět vyzvána k účasti v soutěži Hravý architekt, což je mezinárodní výtvarně-architektonický projekt pro děti 3. a 4. tříd základních škol, konaný v rámci mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha.

Naše škola do do tohoto projektu poprvé zapojila v roce 2014 a hned sklidila úspěch. Díla našich dětí nebyla vystavená jen v Praze, ale také v Žilině na Slovensku  a výkres Verunky Hyklové (římsa pod oknem domu U Zvonu) byl vystaven dokonce i v italské Florencii. V současné době probíhá Výstava památky mého kraje ve Valdštejnské zahradě v Praze, kde jsou také vystavené obrázky našich dětí.

Letošní téma je 100 let hravé architektury, vyhlášené u příležitosti výročí sto let od založení samostatné Československé republiky. Hlavním tématem workshopů a námětů výtvarných prací je tedy posledních sto let v architektuře – tj. od kubismu do současnosti a s přesahem do budoucnosti. Žáci třetích tříd dostali za úkol vybrat nějakou budovu ve svém městě z tohoto období a libovolnou výtvarnou technikou ji zachytit s možností využití vlastní fantazie.

Ve čtvrtek 20. září se nyní již čtvrté třídy společně vydaly do Prahy na doprovodný program tohoto projektu a navštívily i galerii, kde jsou kromě našich prací vystaveny i výtvory ostatních žáků z celé republiky. Cílem byl pražský hrad a výstava prací dětí zapojených do soutěže Hravý architekt.

Součástí výstavy bylo další tvoření, malování, stavby ze stavebnic a vytváření prostorových děl.  No, a když už jsme byli v té Praze, tak nechyběla prohlídka staré Prahy – samotného hradu, prošli jsme Nerudovou ulicí a Karlovým mostem a viděli celé krásné okolí. Největší zážitek pro nás byla polední výměna hradní stráže. Unaveni vedrem, ale spokojeni jsme odjížděli domů.

Na závěr něco málo k aktuálnímu stavu letošního ročníku: Letos se účastnilo 673 dětí z 21 českých škol,  102 dětí ze čtyř slovenských škol a 348 dětí z 14 států/škol světa. Celkem tedy přes 1000 hravých architektů, což je rekordní počet!

Zdroj: http://1zskadan.cz/hravy-architekt-100-let-hrave-architektury/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *